Rotuesittely

Rotuesittely

Borzoi on vanha rotu ja sen alkujuuret ovat Venäjällä. Rodusta kehittyi satojen vuosien kuluessa ennen kaikkea venäläisen ylimystön suosima metsästyskoira. Tsaarin Venäjän suurtiloilla oli kymmenien, jopa satojen koirien kenneleitä, joissa kasvatettiin borzoita suden metsästykseen sekä ketun ja jäniksen ajoon.

Ominaisuudet & Luonne

Borzoin yleisvaikutelmalle on tunnusomaista vaikuttava koko (urokset n. 70-82 cm, nartut noin 5 cm vähemmän), runsas karvapeite, värien kauneus, sopusuhtaisuus ja kaunis liikunta. Borzoi olemuksessa kuvastuvat ylväs rauha ja pidättyväisyys, varmuus ja pelottomuus.

Borzoi on omistajalleen miellyttävä ja tottelevainen koira, mutta vieraille toisinaan etäinen. Se viihtyy yksinkin, mutta vielä paremmin toisen koiran ja erityisesti toisen borzoin kanssa. Se voi olla riehakkaan iloinen ja seurallinen, mutta toisinaan taas se haluaa olla yksin kaikessa rauhassa. Venäjänvinttikoirasta voi saada monipuolisen harrastuskoiran. Se soveltuu hyvin maasto- ja ratajuoksuun, mutta koiranäyttelyt ovat myöskin hyvin suosittu harrastusmuoto. Borzoita on myös nähty tottelevaisuuskisoissa ja agilitykentillä, Kanadassa jopa agilityvalion arvoon saakka. Ulkomailla on borzoin kanssa harrastettu myös flyballia, joten vain mielikuvitus ja jokaisen yksilön taipumukset asettavat rajat.

Terveys

Borzoi on rotuna melko terve, perinnöllisten sairauksien osuus koirakannassa on hyvin pieni. Vakavat lonkkaviat ovat erittäin harvinaisia. Kokonsa ja syvän rintansa vuoksi rodulla esiintyy joitain suurille roduille ominaisia sairauksia, kuten vatsalaukun laajentumaa ja kiertymää. Tila on harvinainen, mutta varteenotettava siksi, että se vie koiran nopeasti kriittiseen tilaan. Lisäksi pienessä määrin esiintyy sydänlihassairautta, eli kardiomyopatiaa. Ajoissa havaittaessa tilaa voidaa hoitaa lääkkeillä, mutta hoitamattomana johtaa äkkikuolemaan 2-5-vuotiaana.