Avustukset kuolinsyytutkimuksiin

Terveys- sairaus- ja lopulta kuolinsyyseuranta koetaan tärkeäksi borzoin elinvoimaisuuden ja onnellisuuden edistämisessä. Siksi Suomen Borzoiklubi on päättänyt osallistua koiran kuolinsyyn tutkimisesta (ruumiinavauksesta) aiheutuviin kustannuksiin. Toivomus on, että avustus kannustaisi omistajia lähettämään koiriaan tutkittavaksi.

Avustuksen myöntäminen

Avustus voidaan myöntää koirista, jotka ovat

  • alle 8-vuotiaana joko äkillisesti kuolleet tai kuolinsyytä ei tiedetä.
  • yli 8-vuotiaita niissä tapauksissa, kun ei tiedetä eutanasiaan johtaneen sairauden syytä.

Avustuksen suuruus on 80 €.

Ohjeet koiran toimittamiseksi ruumiinavaukseen

Koira toimitetaan Ruokaviraston Helsingin toimipisteeseen tai Helsingin Yliopistolle.

Ruokavirasto (Evira)

Ruokavirastoon lähetettävän koiran mukaan tarvitset Harraste- ja lemmikkieläimen ruumiinavauslähetteen (klikkaa linkkiä niin pdf -lomake aukeaa):

Täytetään huolellisesti ja toimitetaan koiran mukana Ruokavirastoon.

Lisätietoa ja tarkat ohjeet koiran toimittamisesta avaukseen saa lomakkeessa olevasta puhelinnumerosta sekä Ruokaviraston ohjesivulta.

Helsingin Yliopisto

Täytetään huolellisesti ja toimitetaan koiran mukana Yliopistolle.

Koiragenetiikan tutkimusryhmä (”Lohen ryhmä”) ei saa automaattisesti ruumiinavauslausuntoja, mutta jos koira on avattu Helsingin Yliopiston patologialla, sen tutkimustulokset ja mahdolliset kudosnäytteet ovat omistajan suostumuksella koiragenetiikan tutkimusryhmän käytettävissä. Koirasta olisi aina hyvä toimittaa ennen lopetusta otettu verinäyte koiragenetiikan tutkimusryhmälle (https://www.koirangeenit.fi), mikäli se vain on mahdollista. Patologialla ei automaattisesti kerätä DNA-näytteitä.

Jos koirasta on näyte Lohen DNA-pankissa, pyydämme omistajia ilmoittamaan koiran kuolemasta ja ruumiinavauksesta heti Lohen tutkimusryhmälle; pyydämme myös välittämään Lohen ryhmälle kopion ruumiinavauslausunnosta (lgl-kyselyt@helsinki.fi).

Ohjeet avustuksen hakemiseen

Avustusta haetaan kun kuolinsyytutkimuksen tulokset on saatu. Lähetä jalostustoimikunnalle skannattuna sähköpostin liitetiedostona (yhteystiedot oikealla)

Tärkeää lisätietoa antaa avustushakemukseen kirjoitettu (vaikka lyhytkin) kertomus koiran elämänaikaisista oireista ja sairauksista.

Avustuksen maksamisen ehtona on että hakija antaa luvan koiransa ruumiinavaustulosten lähettämiseen tiedoksi koiran geenit -tutkimusryhmälle. Suostumus on kirjattu avustuksen hakukaavakkeeseen. Jalostustoimikunta hoitaa avaustulosten edelleenlähettämisen.

Avustuskaavakkeella voi myös antaa luvan julkaista kuolinsyy terveystulostaulukossa; tämä ei kuitenkaan ole avustuksen ehtona.

Otamme mielellämme vastaan ja kirjaamme aikaisemmin tehtyjä ja myös elämänaikaisia tutkimuksia. Kysymyksiä ja pohdintoja otetaan myös mieluusti vastaan ja koetamme parhaamme mukaan valaista niitä. Arvokasta tietoa saadaan myös kaikista raportoiduista ilmiöistä ja sairauksista, uuden terveyskyselyn ja vanhankin muodossa. Tieto lisää myös mahdollisuuksia vähentää tuskaa.

Kiitos osallistumisesta kaikissa muodoissa.

Jalostustoimikunta